ICANN GNSO Konsorsiyumuna Katkılarımız

Alantron 2008’den bu yana ICANN’ın internete yönelik araştırma ve geliştirme konularında etkin çalışmalar yapan GNSO Konsorsiyumunda Türk yazmanlar temsilcisi olarak görev yapıyor.  GNSO (Generic Names Supporting Organization) Com, Net, Org gibi jenerik (Top-Level Domains ) alan adlarına yönelik yönetmelikler husunda çalışmalar yapan, öneriler sunan ve ICANN bünyesinde faaliyet gösteren bir alt kuruluş durumunda. Bu kuruluş ICANN temsilcilerinden, çeşitli ülkelerin temsilcilerinden ve internet dünyasındaki gelişmelerden etkilenen özel firmaların temsilcilerinden oluşuyor.

GNSO: The ICANN Supporting Organization responsible for developing policy for the domain name system.

GNSO’nun amacı bir yandan alan adlarının ve internetin adil olarak tüm dünyaya hizmet verebilmesini sağlarken, aynı zamanda internetin gelişimine yönelik buluşların ve özel sektör rekabetinin önünü açmak olarak tanımlanıyor. Kuruluşun çalışma alanları örneğin bir alan adının süresi dolarsa ne olacak, birisi sizin alan adınıza çok benzer bir alan adı alıp haksız rekabete girerse ne yapılabilir gibi konuları kapsıyor.

Alantron Bilişim Ltd. Şti., GNSO Konsorsiyumunda aktif olarak çalışmaya davet edildi. Bu çalışma herhangi bir kar amacı gütmüyor. “Türk kullanıcıları her açıdan interneti dünyada en yaygın kullanan kullanıcılar arasında. Türk firma ve kuruluşları da teknoloji olarak çok ilerlediler. ICANN bu konuda firmamız ile çalışıyor. …

Alantron LOGO

Alantron Bilişim Lmited Şirketi”… GNSO grubu olarak ilk çalışmamızı WHOIS üzerinde yaptık. Oluşturduğumuz yeni kurallar 2013 itibarı ile tüm dünyada devreye girdi ve alan adının kime ait olduğu hususundaki belirsizlik bir dereceye kadar azaltıldı. Bu kapsamda öne sürdüğümüz fikirlerin kimisi kabul gördü kimisi de görmedi.

GNSO çeşitli alanlarda faaliyet gösteren bir organizasyon. Konsorsiyumun oluşturduğu UDRP (Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy) şu anda tüm dünyada alan adlarında anlaşmazlıkların çözümünde kullanılıyor. Konsorsiyumun bilinen en popüler çalışmaları arasında şunlar yer alıyor: Whois Data Reminder Policy, Inter-Registrar Transfer Policy, Whois Marketing Restriction Policy, Restored Names Accuracy Policy, Expired Domain Deletion Policy, Registry Services Evaluation Policy, AGP Limits Policy, Expired Registration Recovery Policy, Additional Whois Information Policy

 

Uluslararası ortamda marka olabilmiş Türk firma sayısı oldukça az olsada internet üzerindeki marka karmaşasına karşı oluşturulan URS (Uniform Rapid Suspension System) sistemine çok büyük katkılarımız oldu. Özel sektörden bu sisteme en çok katkıda bulunan firmayız diyebilirim. URS çalışması neticesinde oluşturulan TMCH (Trademark Clearinghouse) 2014’de faaliyetine başladı ve yeni çıkan uzantılarda çalışıyor. Bu konuda yeni uzmanlıklar oluşuyor, uzmanlar yetişiyor. Markaların korunması hususunda daha pek çok yenilik devreye girecek.

Alantron URS çalışmalarına iki farklı proje ile katkıda bulundu. Kurumsal kimliğinizle alakalı bir alan adının dünyanın bir yerinden alakasız bir kullanıcı tarafından kayıt edilip, sitenize benzer bir site oluşturarak haksız rekabete girmesini önlemeye yönelik çalışmalara katkıda bulunan Alantron, bu konudaki gelişmeleri internette yaşanan gelişmeler açısından en olumlu bir gelişme olarak görüyor.

 

icann

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers)